top of page

Boktips

Allt går, sa Gunnar

Allt går, sa Gunnar

Jenny Palm

Detta är historien om göteborgaren Gunnar Mattsson, en person som bäst beskrivs som "mannen som gör vad som faller honom in". Han är den som permanentade håret så krulligt att inte ens hans egen son kände igen honom. Det är mannen som ville hålla avskedsfest för en anställd - trots att hon just stulit hela hans kundregister. Han är den som startade Club100.

Tips från Club100

Arnold Äventyraren

Arnold Äventyraren

Arnold Wernersson

Arnold äventyraren bland kannibaler, i Amazonas djungler, på kärlekens öar av Arnold Wernersson.

Arnold skriver om sina möten med udda människor på exotiska platser världen runt. Likt en senare upplaga av Sten Bergman berättar Arnold hur han bl a träffade kannibalen Niptir som hade ätit minst 80 människor. Tack och lov blev inte Arnold nummer 81.

Tips från Club100

Arnolds äventyr

Arnolds äventyr

Arnold Wernersson

Arnolds äventyr - minnen från vår förtrollade planet. För dig som läst Arnolds första bok och vill höra mer av hans fantastiska och fantasieggande historier från världens alla hörn.

Tips från Club100

Backpackercharter till vattenhålet

Backpackercharter till vattenhålet

Linda Runarsdottir

Ta en gammal Scaniabuss som saknar toalett och luftkonditionering. Måla den rosa, bygg om inuti och skeppa iväg den till Afrika. Tillsätt ett 20-tal vilsna människor som oftast inte känner varandra, lite alkohol, för mycket packning och en duktig chaufför. Krydda med känslor och intriger. Stoppa in allt i 40 graders värme tillsammans med en massa vilda djur och korsa så den afrikanska kontinenten.

Tips från Linda Runarsdottir

Farmor och Valle reser till ...

Farmor och Valle reser till ...

Birgitta Klasén

Böckerna om farmor och Valle som reser till olika delar av världen skrivs för att inspirera barn i åldern 4+ att vilja resa och upptäcka världen. Det finns idag tre böcker som handlar om farmors och Valles resor till Papua Nya Guinea, Peru och till Venedig. Att resa med ett barn eller barnbarn är alldeles särskilt roligt och spännande. Upplevelserna blir ju till stor del genom barnets ögon.

Böckerna beställs på https://shop.books-on-demand.com/search/?lang=sv&q=Farmor+och+Valle

Tips från Club100

JAMBO - Kapten Gunnar

JAMBO - Kapten Gunnar

Gunnar Sannergren

Gunnar Sannergren började som maskiningenjör i handelsflottan innan han strax under 30 år fyllda bestämde sig för att bli yrkespilot. Han hade då flugit i några år och blev som så många andra biten av flygbacillen. Boken beskriver den krokiga vägen mot det hägrande målet.

Tips från Club100

Jorden runt på 80 år

Jorden runt på 80 år

Lars Gibson

Med jorden som arbets- och nöjesfält. Lars Gibson är en mästare i att leka med orden och vi får i boken följa hans långa flygarliv med en hel del upplevelser vid besök i inte mindre än 122 länder.

Tips från Lars Gibson

Spännande ögonblick

Spännande ögonblick

Bengt Adalberth

Livets mening är att resa runt i världen och studera kulturen i olika länder. Livets mening är att träffa människor och utbyta tankar. Livets mening är mycket mera, men allt kan inte rymmas i denna bok. Alla minnen från resor förblir minnen och dessa minnen kan ingen ta ifrån en. Det är detta som är livets mening.

Tips från Club100

Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahl

Reine Larshans

​Reine Larshans har släppt sin första, men förmodligen inte sista, bok! Den handlar mestadels om hans resor och hans reseintresse som vävs samman med episoder ur hans vanliga liv. Beställ boken från reine.larshans@gmail.com

Tips från Club100

Yrke: Världsomseglare

Yrke: Världsomseglare

Lars Hässler

Lars berättar om sina erfarenheter och fantastiska upplevelser på världshaven. Boken är underhållande och läsaren får lära sig mycket om segling. Höjdpunkterna är besöken på öarna i Oceanien med beskrivningar av befolkningarna, levnadsförhållandena, politiken samt ländernas historia och bakgrund. En värdefull bok för alla vid resor till ö-nationer. Lars har skrivit ytterligare böcker om sina seglatser.

Tips från Anders Hjertstrand

165 dagar

165 dagar

Daniel & Paulina Brolin

Detta är berättelsen om ett svenskt missionärspar som kidnappades i Dagestan, forna Sovjetunionen, och där fick tillbringa en mycket lång och oviss tid under svåra förhållanden.

Tips från Reine Larshans

426 dagar i Iran

426 dagar i Iran

Jesper Bengtsson

De två betongarbetarna från Västergötland kunde för sitt liv inte förutse att ett till synes oskyldigt foto och ett omdömeslöst agerande på ett hotellrum i Iran skulle resultera i ett 426 dagar långt helvete i landet.

Tips från Reine Larshans

438 dagar

438 dagar

Johan Persson & Martin Schibbye

Detta är berättelsen om den svenska journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson, som blev rikskändisar när de olagligt tog sig in i Etiopien från Somalia. Detta för att följa med en rebellgrupp och kunna se hur Oljebolaget African Oil - med svensk koppling - agerat i Ogadenprovinsen. Så mycket journalistiskt arbete medhanns dock inte innan skottlossning utbröt och tillfångatagandet var ett faktum. Många dagar och turer väntade innan de fick återse svensk mark.

Tips från Reine Larshans

Alla monster måste dö

Alla monster måste dö

Magnus Bärtås & Fredrik Ekman

Nordkorea kidnappar på 1970-talet Sydkoreas mest kända filmstjärnepar. De går med på den filmgalne diktatorn Kim Jong Ils krav på att göra regimvänlig spelfilm. Först 1986 lyckas de fly. Efter att ha träffat en av dem i Seoul åker författarna hösten 2008 på en gruppresa till Nordkorea för att hitta spår efter filmparet. En mycket märklig samling människor reser ihop under bitvis påfrestande omständigheter.

Tips från Michael Krobath

Badlands

Badlands

Tony Wheeler

Badlands - a tourist on the axis of evil. Denna bok skildrar författaren Tony Wheelers resor i länder såsom Afghanistan, Nordkorea, Somalia, Irak, Syrien och många andra länder där det råder krig eller konflikter. Tony var för övrigt med om att grunda Lonely Planet.

Tips från Michael Cederborg

Bengt Danielsson i Söderhavet

Bengt Danielsson i Söderhavet

Bengt Danielsson

En av våra mest kära och kända äventyrare - Bengt Danielsson - var också en av deltagarna på Thor Heyerdahls Kon-Tikifärd. Han levde stora delar av sitt liv i Söderhavet. Hela 23 böcker hann han med att ge ut. Det dagliga livet i Söderhavet med inslag av äventyr var ett återkommande tema. Ett par barnböcker blev det också samt några böcker om Australien.

Tips från Reine Larshans

Better than fiction

Better than fiction

Edited by Don George

True travel tales from great fiction writers. En bok från Lonely Planet. Många mycket läsvärda historier från både kända och okända författare.

Tips från Michael Cederborg

Blood river

Blood river

Tim Butcher

När Daily Telegraphs korrespondent Tim Butcher skickades till Afrika bestämde han sig för att ordna en egen resa i fotspåren av Stanleys berömda expedition. Trots alla varningar gav han sig av med endast en enkel ryggsäck och några tusen USD gömda i sina skor.

Tips från Michael Cederborg

De förklädda flickorna i Kabul

De förklädda flickorna i Kabul

Jenny Nordberg

Efter att ha fött tre flickor bestämmer sig Azita, en kvinnlig politiker i Afghanistan, för att förvandla sin fjärde dotter till en son. Hennes yngsta dotter får sitt långa hår avklippt och kläs i byxor och en jeansskjorta. Maken blir också nöjd – han blir inte längre baktalad som ett misslyckad far till enbart fyra döttrar, i ett samhälle där pojkar och män är det enda som räknas. De kallas ”bacha posh” – flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. I förklädnad kan flickorna röra sig friare i ett hårt segregerat samhälle. De kan också arbeta och gå i skolan, tills puberteten sätter stopp och tvingar dem att bli kvinnor som gifts bort mot sin vilja. När journalisten Jenny Nordberg först berättade om det okända fenomenet i New York Times 2010 blev de förklädda flickorna en världsnyhet.

Tips från Britt-Marie Boudrie

Escape from Camp 14 (North Korea)

Escape from Camp 14 (North Korea)

Blaine Harden

Shin Dong-hyuk föddes inne i "Camp 14", ett av många politiska fängelser i bergen. Ingen som fötts i Camp 14 eller något annat nordkoreanskt politiskt fängelse har tidigare lyckats fly innan Shin gjorde det. Detta är en mycket läsvärd och gripande biografi över Shins liv.

Tips från Michael Cederborg

Ett mord i Kongo

Ett mord i Kongo

Morten A. Straknes

De två norrmännen Tjostolv Moland och Joshua French dömdes till döden i Kongo för ett mord som de nekade till att ha begått. De nekade även till att ha varit legoknektar på hemligt uppdrag i Kongo, vilket de också anklagades för. Utsattes de för ett justitiemord eller var de skyldiga? Läs boken och skaffa dig en egen uppfattning. Norsk TV har också gjort dokumentärer om norrmännen vilka fortfarande går att se via YouTube. Tjostolv dog i fängelset, tog möjligen sitt liv, och Joshua släpptes efter flera års fångenskap.

Tips från Reine Larshans

Flickan med de sju namnen

Flickan med de sju namnen

Hyeonseo Lee, David John

Hyeonseo Lee växte upp under Nordkoreas brutala kommunistregim. Efter 1990-talets hungersnöd i landet började hon tvivla på propagandan och insåg att hon blivit hjärntvättad i hela sitt liv. När hon var sjutton år beslutade hon sig för att fly till Kina. Lee kunde inte återvända hem eftersom hon och hennes familj riskerade fångenskap, tortyr och offentlig avrättning. Hon lärde sig snabbt kinesiska och anpassade sig för att överleva. Tolv år senare återvände Lee till den nordkoreanska gränsen för att göra ett vågat försök att smuggla ut sin mor och bror ur landet och till Sydkorea en svår, dyr och mycket farlig resa. Den internationella bästsäljaren Flickan med sju namn har givits ut i 20 länder och ger en unik inblick i en av världens mest hänsynslösa diktaturer.

Tips från Britt-Marie Boudrie

Helvetet bortom havet

Helvetet bortom havet

Aage Krarup Nielsen

En berättelse från 1920-talet om en ung dansk äventyrare som gick med i främlingslegionen, rymde i Algeriet, greps och skickades till straffkolonin på Djävulsön i Franska Guyana där han slet och plågades av fransmännen. Han rymde igen men greps och fängslades för att slutligen genomföra en lyckad rymning. Spännande läsning. Bilden visar den danska utgåvan.

Tips från Stefan Odestedt

Hertig Larson

Hertig Larson

Axel Odelberg

Känner ni till Hertigen av Mongoliet? Frans August Larson var torparson från Eskilstuna men blev en äkta äventyrare istället för torpare. Han gifte sig i USA och flyttade som missionär till Kina. Han handlade med hästar, gjorde utgrävningar i Mongoliet med Sven Hedin och blev sedan fredsmäklare och så småningom även hertig av Mongoliet.

Tips från Stefan Odestedt

I skottlinjen

I skottlinjen

Giuliana Sgrena

Boken utspelar sig i Irak efter det att Saddam Hussein störtats. Journalisten Giuliana Sgrena fördes bort av okända män i Bagdad. När hon slutligen blev frisläppt besköts hennes bil av amerikanska soldater. En av de italienska säkerhetsmännen som eskorterade henne dödades vid överfallet. En verklighetsbaserad berättelse från en krigszon där ingen vet vem som är vän eller fiende och där rädslan för att bli skjuten gör att man hellre trycker på avtryckaren än riskerar att själv bli dödad.

Tips från Reine Larshans

Idag ska vi inte dö

Idag ska vi inte dö

Magnus Falkehed & Niclas Hammarström

Denna bok som utspelar sig i Syrien har en viss likhet med boken 438 dagar (se ovan) eftersom även den handlar om en journalist och en fotograf som blir kidnappade. Huvudpersonerna visste om att de åkte in i ett område där det pågick en väpnad konflikt men tog ändå risken och blev som sagt kidnappade. Med en kombination av tur, skicklig diplomati samt en stor portion lugn klarade de sig med livhanken i behåll.

Tips från Reine Larshans

Ingen tobak, inget halleluja

Ingen tobak, inget halleluja

Eric Lundqvist

Jägmästaren Eric Lundqvist från Motala tillbringade många år i Indonesien och var verksam inom trävaruindustrin. Bland annat vistades Lundqvist där under andra världskriget med alla de fasor som det innebar. Han har gett ut 16 böcker som ofta handlar om självupplevda ting men även återgivanden av andras äventyr. Jag har läst samtliga hans publikationer där kanske då denna är den bästa.

Tips från Reine Larshans

Innan floden tar oss

Innan floden tar oss

Helena Thorfinn

Sofia och Janne packar väskorna för att bosätta sig utomlands. Sofia har höga ambitioner med sitt nya jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, huvudstad i Bangladesh. Janne ställer motvilligt in sig på att vara medföljande man och ta hand om hem och barn. Samtidigt mördas en ung kvinna, Mukta, av sin man i en liten by långt ute på landsbygden. Hennes systrar flyr till Dhaka för att undvika att giftas bort med åldriga män. Detta är den första av två mycket spännande böcker som Helena Thorfinn har skrivit. Den senaste heter "Den som går på tigerstigar" och är också läsvärd.

Tips från Michael Cederborg

Leo the African

Leo the African

Amin Maalouf

Leo Africanus eller Hassan al-Wazzan var en diplomat och författare av berbersläkt som levde på 1500-talet. Amin har gestaltat hans liv i en spännande roman där Leo får vara med om bl a Granadas fall och den ottomanska erövringen av Egypten. En lång karavan förde honom genom hela Sahara, från Fez till Timbuktu och vidare till Mecka. Fascinerande läsning och en bok med många bottnar.

Tips från Stefan Odestedt

Mitt liv med Saddam

Mitt liv med Saddam

Parisoula Lampsos (Lena Katarina Swanberg)

Författaren och journalisten Lena Katarina Swanberg har intervjuat Parisoula Lampsos under lång tid och sedan skrivit den gripande berättelsen om hennes dramatiska liv i skuggan av en fruktad diktator. Vad som egentligen hände och vad som är sant finns det många olika tolkningar av. Läser man denna bok får men en inblick genom en person som stod Saddam nära under lång tid.

Tips från Reine Larshans

Nordkorea - landet vi älskar att hata

Nordkorea - landet vi älskar att hata

Loretta Napoleoni

Nordkorea är en nation som vuxit fram ur askan efter andra världskriget. Under flera årtionden efter kriget plågades folket av svält och hungersnöd - ett pris som landet fick betala för sin självständighet från Japan. Trots att Nordkorea är ett land som få har insyn i så har de allra flesta en bestämd uppfattning om landet, dess befolkning och president. Loretta Napoleoni vrider och vänder på våra förutfattade meningar och försöker förstå landet inifrån, genom nordkoreanernas perspektiv. I boken tecknar Napoleoni en bild av ett land var självbild radikalt skiljer sig från omvärldens.

Tips från Britt-Marie Boudrie

The Curious Case of William Baekeland

The Curious Case of William Baekeland

Harry Mitsidis

Denna historia berättas av Harry Mitsidis som 2019 är världens kanske mest beresta person. Den handlar om miljardären William Baekeland som planerar de mest fantastiska resor som han säljer dyrt till andra extrema globetrotters. Men han visar sig vara en simpel bedragare och försvinner med pengarna. Berättelsen bygger på verkliga händelser och utspelar sig 2015-2018.

Tips från Bengt Hildebrand

The Lady and the Peacock

The Lady and the Peacock

Peter Popham

Denna biografi om Aung San Suu Kyi som gått från fängslad oppositionsledare via Nobels fredspris till ledare för Myanmar (Burma) är mycket läsvärd.

Tips från Michael Cederborg

Tyst territorium - sju reportage om Västsahara

Tyst territorium - sju reportage om Västsahara

Fredrik Laurin & Lars Schmidt

En mycket läsvärd bok om landet som fortfarande inte erkänts av FN:s alla medlemsstater.

Tips från Hans Ollongren

Vägen till Indien

Vägen till Indien

Christian Jutvik

Christian liftade till Indien 1969 och 10 år senare grundade han Läs & Res för att han ville skapa ett bättre och mer seriöst alternativ till den ytliga resebranschen och till massturismen. Han ägnade hela sitt arbetsliv åt att ge svenskar möjligheten att uppleva människor i sin egen miljö och andra kulturer. Vi läser om ruggiga äventyr och osannolika möten. Viktigast är dock hur Christian beskriver den som han kallar "den sköna konsten att resa" och vad man som god resenär bör tänka på.

Tips från Anders Hjertstrand

Worlds to explore

Worlds to explore

Mark Jenkins

Boken skildrar många av de stora upptäcktsresandena och deras strapatser under främst 1800-talet men även in på 1900-talet.

Tips från Michael Cederborg

bottom of page