top of page

Reseskildringar

Venezuela

Venezuela

Mikael Staffas - Augusti 2022

Mikael Staffas reste med sin ena dotter till Angel Falls och Orinocodeltat.

Club100-resa till Bolivia & Peru

Club100-resa till Bolivia & Peru

Michael Cederborg & Bengt Hildebrand - November 2021

Exotisk klubbresa i Peruanska Amazonas med upptakt i Bolivia och stickspår till Brasilien. Under en knapp vecka levde deltagarna med ett ursprungsfolk djupt inne i regnskogen.

Club100-resa till Sydsudan

Club100-resa till Sydsudan

Elena Chechina m.fl. April 2021

Efter lång planering och många ändringar under hand kom så fyra av Club100's medlemmar iväg till Sydsudan. Läs mer om deras besök och äventyr i bifogad reserapport

Kongo (ROC & DRC)

Kongo (ROC & DRC)

Hans Ollongren - Januari 2021

Att resa till Kongo-Kinshasa och Kongo-Brazzaville kan vara förenat med en hel del arbete och planering, inte minst om planen är att korsa floden mellan städerna med båt. Att vi nu lever i en pandemi-tid gör inte saken lättare.
Men med lite envishet, och framför allt med hjälp av lokala kontakter, så var det faktiskt möjligt att nu i januari, 2021 genomföra en sådan helt ”nödvändig resa”. Läs Hans reseberättelse

Ecuador

Ecuador

Michael Cederborg & Hans Ollongren - Oktober 2020

Efter ett flertal avbokade resor för oss båda nu under pandemin blev suget till slut för stort. När reserestriktionerna till Ecuador så ändrades under september bestämde vi oss därför att resa iväg. Det allra mesta var fortfarande är stängt såsom hotell, restauranger och olika sevärdheter. Samtidigt kände vi oss oerhört välkomna då turistindustrin verkligen behöver sina kunder. Vi hade under omständigheterna en mycket lyckad resa och såväl bodde som åt mycket bra. Vi hade också en bra guide/chaufför som lyckades med konststycket att ta oss runt till alla de platser som vi ville se.

Iran

Iran

Michael Cederborg - November 2019

Tillbaka igen i Iran efter 13 år. Denna gång med min hustru, Tove. Efter att ha satt upp en sammansättningsfabrik 2006/07 i Teheran, var det äntligen dags att återse Iran. Denna gång var avsikten att se betydligt mer av landet än jag gjorde då. Fick nu möjlighet att besöka platser som Shiraz, Persepolis, Pasargad, Yazd, Isfahan samt Qom. Vilken fantastisk historia och kultur detta land har att visa upp. Kommer helt klart att göra fler besök hit.

Angola

Angola

Stefan Odestedt - November 2019

Läs Stefans trevliga reseskildring från Angola. Stefan och Bengt Hildebrand reste runt och såg många olika platser såsom Luanda, vattenfallen i Calandula, bergen i Pungo Andongo, Lubango, Namibe och Lobito - för att nämna några.

Tchad

Tchad

Michael Cederborg - Oktober 2019

Festivalen Gerewol äger rum årligen i slutet av regnsäsongen och platsen där den hålls väljs av stamäldste efter var de bästa betesmarkerna finns med avseende på salt och mineraler som gör boskapen stark och skyddar mot parasiter. Festivalen innebär också att den utspridda wodaabe-stammen kan samlas för att umgås och utbyte nyheter. Många danser äger rum där unga män visar upp sin skönhet för presumtiva partners. Michael hade förmånen att delta i denna festival och fotografera uppvisningarna.

Club100-resa till Tjernobyl

Club100-resa till Tjernobyl

Reine Larshans - September 2019

Läs Reine Larshans' reseskildring från Club100 resan till Tjernobyl och Ukraina. En resa där hela 44 anmälda från Club100 deltog. Måste vara rekord.

Pakistan

Pakistan

Hans Ollongren - Juli 2019

Hans reste runt i norra Pakistan norrut från Islamabad, utefter Karakorum Highway, via Gilgit och Hunzadalen, fram till kinesiska gränsen vid Khunjerab. Läs Hans reseskildring och njut av hans fina bilder.

Irak

Irak

Michael Cederborg - Juli 2019

Efter att ha läst Nobels fredspris vinnaren (2019) Nadia Murads skildring "The Last Girl", kände Michael starkt att han ville se Mosul. Kurdiska peshmergas återtog staden från ISIS/ISIL tillsammans med irakiska och allierade styrkor återtog staden i juli 2017. Det var inte helt enkelt att komma in till Mosul och det var med blandade känslor Michael fick uppleva den närmast totala förstörelsen av den gamla stadskärnan och medinan i västra Mosul.

Afghanistan

Afghanistan

Hans Ollongren - Mars 2019

Hans och Pyret Nilsson besökte Mazar-e-Sharif med omnejd i norra Afghanistan, vilket besök sammanföll med firandet av det afghanska nyåret - Nawruz.

Liberia, Sierra Leone & Guinea

Liberia, Sierra Leone & Guinea

Stefan Odestedt - Mars 2019

Läs berättelsen om Stefans, Bengt Hildebrands och Thomas Casswalls resa till Västafrika och regionen som ibland benämns "the Ebola Trail". Länderna är dock ebolafria sedan 2015. Förutom besök i huvudstäderna så hann de med att göra djupdykningar i det inre i form av besök i bl a Yekepa och Tiwai Island samt Labé i Fouta Djallonbergen.

Libyen

Libyen

Michael Cederborg - December 2018

Michael kom till slut iväg med Hans Ollongren och Bengt Hildebrand till Libyen efter två års förberedelser och flera inställda resor. Alla tre var mycket nöjda och positivt överraskade över hur pass fritt man kunde röra sig och hur bra guiden och chauffören på plats var. Under dagarna i Libyen besöktes så vitt skilda platser som huvudstaden Tripoli, de romerska lämningarna i Sabratha och Leptis Magna samt berberområdena i Jebel Nafusa söder om kustremsan.

Club100-resa till Jemen & Oman

Club100-resa till Jemen & Oman

Anna Carlehed - Oktober 2018

Ett halvdussin personer från Club100 kom efter många turer iväg till Jemen. Resan blev framflyttad och ändrad flera gånger p.g.a. det känsliga läget i landet. När de äntligen fått ordning på rutt, organisatör samt visum var det vädrets makter som blev dem övermäktiga. Tornados i området spolade bort vägar och svämmade över stora delar av östra Jemen. Men skam den som ger sig, tänkte gruppen, och tog sig ändå in i landet om än med helt nya förutsättningar och ändrad rutt.

Nordkorea

Nordkorea

Michael Cederborg - September 2018

Till reserapporten

Efter sex år åkte Michael på återbesök till Nordkorea som guide för en grupp på 26 personer från sju olika länder. På ytan såg han många nybyggen i Pyongyang medan kanske folkets situation var densamma som tidigare. Det som var nytt för Michael på denna resa var en visit vid Kim Il Sungs mausoleum och utflykt till de så kallade Mass Games, som haft uppehåll i fem år, på landets nationaldag.

Venezuela

Venezuela

Michael Cederborg - Juli 2018

Michael reste till Venezuela tillsammans med sin son Carl-Fredrik efter en del funderande fram och tillbaka, inte minst p.g.a. kaoset, varubristen och säkerhetsläget i landet. Eftersom alla inrikesflyg var inställda blev det långa transportsträckor i bil. Nästan inga turister över huvudtaget sågs men Michael och Carl-Fredrik blev ändå mycket väl mottagna.

Guinea Bissau,  Sao Tomé & Angola

Guinea Bissau, Sao Tomé & Angola

Michael Cederborg - Maj 2018

I slutet av maj besökte Michael några afrikanska länder som faller under samlingsnamnet ”lusofona”, eller portugisisktalande, länder efter romarnas antika namn på det som idag är Portugal - Lusitania. Det blev Guinea-Bissau, Sao Tomé & Principe & Angola. De har alla varit portugisiska kolonier med språket gemensamt men skiljer sig ändå ganska mycket inbördes.

Guyana

Guyana

Britt-Marie Boudrie - Maj 2018

Läs Britt-Maries spännande reserapport från Guyana där hon bl a lyckades med konststycket att besöka vattenfallet i nationalparken Kaieteur. Guyana består till 80% av regnskog och många av landets vattendrag bidrar till Amazonfloden.

Mauretanien & Mali

Mauretanien & Mali

Michael Cederborg - Februari 2018

Till reserapporten

Två mycket positiva överraskningar blev Michaels besök i Mauretanien och Mali. Mauretanien bjöd på fantastiska utflykter i öknen med besök hos nomader och i oaser. Michael flög sedan vidare till Mali - detta land som han så länge önskat besöka! Fantastiskt vänliga människor och mycket att se. Lermoskén i Djenné var förstås en av höjdpunkterna.

Karibien

Karibien

Michael Cederborg - Oktober 2017

Till reserapporten

Till Karibien reste Michael för att beta av de länder han inte tidigare hunnit med. Det blev då Jamaica, Haiti, Dominikanska Republiken och Bahamas. Bland många fina upplevelser såg Michael ändå Haiti som favoriten. Förvisso svårt sargat av jordbävningar & tornados och fortfarande med massor att göra för att få ordning landet, lockar Haiti med sina människor, sin voodoo-kultur och sina fantastiska världsarv.

Eritrea

Eritrea

Michael Cederborg - September 2017

Till reserapporten

Michael hade länge velat besöka detta otillgängliga land, ständigt kantat av rapporter i media om hur oliktänkande fängslas eller helt enkelt försvinner. Väl på plats i Asmara, huvudstaden, krävdes också att man där sökte separata tillstånd för de städer/platser som går att besöka. Michael hade förmånen att bli omhändertagen av lokala eritreaner genom kontakter. Dessa gästvänliga människor gjorde det möjligt för honom att se platser och möta människor som det annars aldrig skulle ha gått att komma i kontakt med.

Vitryssland

Vitryssland

Reine Larshans - September 2017

Denna Club100-resa blev samtidigt ett 20-års-jubileum då ett gäng Club100:iter besökte Vitryssland just 1997 i samband med VM-kvalmatchen Vitryssland-Sverige. 20 år efter denna resa var det alltså dags igen eftersom Sverige återigen skulle möta Vitryssland i en VM-kvalmatch i fotboll. Club100 var givetvis på plats!

Sahel

Sahel

Michael Cederborg - April 2017

Till reserapporten

Några medlemmar från Club100, förutom Michael även Hans Ollongren och Bengt Hildebrand, gjorde Sahelregionen tillsammans med nedslag i Centralafrikanska Republiken, Tchad, Niger och Burkina Faso. Det var inte helt enkelt för i dessa länder finns ingen turism och många besöksmål ligger avsides så det krävdes noggrann planering.

Panama, El Salvador & Nicaragua

Panama, El Salvador & Nicaragua

Michael Cederborg - Februari 2017

Efter en nätt liten paus på över 30 år besökte Michael ånyo Centralamerika. Det land som han hade föreställt sig skulle vara stökigast av dessa tre var Nicaragua men han upplevde landet som gästvänligt och lätt att resa runt i. Däremot var El Salvador en annan femma och Michael var där betydligt mer på sin vakt.

Mellanöstern, del 2

Mellanöstern, del 2

Lars-Gunnar Gårdö - Maj 2009

Lars-Gunnar besökte Mellanöstern, ännu en gång, under maj månad 2009. Då blev det nedslag i Libanon, Syrien, Jordanien, Israel, Palestina och Egypten.

Mellanöstern, del 1

Mellanöstern, del 1

Lars-Gunnar Gårdö - November 2008

Lars-Gunnar reste runt i Mellanöstern i november 2008 och besökte då Förenade Arabemiraten, Oman, Bahrain, Kuwait, Qatar och Iran.

Madagaskar

Madagaskar

Stefan Odestedt - 1991

Läs Stefans spännande reseskildring från Madagaskar. Det är nu snart 30 år sedan han gjorde denna resa. Mycket är sig likt vad gäller natur och och djurliv samtidigt som en hel del har förändrats. Det är fortfarande idag ingen massturism i landet även om det numera finns några "all-inclusive" anläggningar att besöka för dem som söker detta. Naturen med alla endemiska djurarter är dock fortfarande storslagen.

bottom of page