Reseskildringar

Angola

Stefan Odestedt - November 2019

Läs Stefans trevliga reseskildring från Angola. Stefan och Bengt Hildebrand reste runt och såg många olika platser såsom Luanda, vattenfallen i Calandula, bergen i Pungo Andongo, Lubango, Namibe och Lobito - för att nämna några.

Gerewol Festival (CHAD)

Michael Cederborg - Oktober 2019

The Gerewol festival takes place at the end of each rainy season, and the specific place is chosen according to where local elders deem there to be the best grazing for their cattle. The Gerewol takes place at the same time as the ‘cure salee’, when cattle are brought to grazing grounds that are rich in salt and minerals; the minerals help to strengthen the cattle and rid them of parasites. The Gerewol itself is an opportunity for scattered groups of Wodaabe to meet once a year, exchanging news and embarking on a series of dances. The purpose of these is for the young Wodaabe men to show off their beauty, with the intention of finding partners– the men usually range from about 17 to 25 in age, although ‘noble’ men, those who have the potential to become chiefs or sultans, do not take part. I had the great fortune to paraticipate in the festivities 2019.

Kashmir

Hans Ollongren - Juli 2019

Hans Ollongren är nyligen hemkommen från en 10-dagars resa i norra Pakistan. Hans reste norrut från Islamabad, utefter Karakorum Highway (KKH), via Gilgit och Hunzadalen, fram till kinesiska gränsen vid Khunjerab. Läs Hans resereportage samt se hans fina bilder från resan

IRAK (Mosul)

Michael Cederborg - Juli 2019

...Efter att ha läst Nobels Fredspris vinnare 2019,Nadia Murads' skildring "The Last Girl" tidigare i vår, kände jag så starkt att jag ville se Mosul efter det att kurdiska Peshmerga styrkor tillsammans med Iraks (Bagdad administrationen) samt allierade styrkorna återtog staden från ISIL (ISIS) I juli månad 2017. Det var inte helt enkelt till att börja med att komma in till Mosul då det ligger i Bagdad kontrollerat område som kräver visum, men väl värt all möda. Som sagt, det var med blandade känslor jag fick se den närmast totala förstörelsen av den gamla stadskärnan och Medinan i västra Mosul. Läs gärna min reseberättelse (engelska) bifogad här.

Afghanistan

Hans Ollongren - Mars 2019

Hans och Pyret har nyligen återkommit från Mazar-e-Sharif och Afghanistan. Läs Hans reserapport från detta besök som sammanföll med firandet av det Afghanska nyåret - Nawruz.

Liberia, Sierra Leone & Guinea

Stefan Odestedt - Mars 2019

Läs berättelsen om Stefans, Bengts och Thomas senaste resa till Västafrika under det numera vedertagna namnet på resor i regionen - "Ebola Trail". Länderna är dock ebolafria sedan 2015. Förutom huvudstäderna som de flesta besöker så hann de med att göra djupdykningar inne i länderna i form av besök i Yekepa och Tiwal Island samt Labé i Fouta Djallonbergen. 

Libyen

Michael Cederborg - December 2018

Till slut kom vi så iväg till Libyen efter 2 års planering. Efter ett otal olika rese upplägg samt operatörer och inte minst inställda resor p.g.a. stängd flygplats i Tripoli kom vi så iväg till Libyen i december 2018. Det är klart att vi kände en viss oro och visste inte riktigt vad vi kunde förvänta oss. Vi var dock samtliga mycket nöjda och positivt överraskade över hur pass fritt vi kunde röra oss och inte minst att vi kunde besöka så pass vitt skilda platser som Sabratha, Leptis Magna samt Jebel Nafusa söderut. Vi hade därtill en mycket professionell organisatör och guide på plats. 

Jemen & Oman

Anna Carlehed - Oktober 2018

Under oktober månad 2018 gjordes en club100 resa till Oman-Jemen. Vi var sex personer från klubben som kom iväg efter många turer. Resan blev framflyttad och ändrad flera gånger p.g.a. det känsliga läget i landet under 2018. När vi så äntligen fått ordning på rutten, organisatör samt visum från Jemen var det vädrets makter som blev oss övermäktiga. Tornados i området gjorde att vägar spolats bort och stora delar av östra Jemen var översvämmat. Men skam den som ger sig. Vi tog oss ändå in i landet om än med helt nya förutsättningar och ändrad rutt.

Nord Korea

Michael Cederborg - September 2018

Återbesök till Nord Korea efter sex år. På ytan ser man ganska många nybyggen i Pyongyang när man tittar ut från Juche Tower. Frågan är dock om det finns några förändringar för folket i allmänhet egentligen? Troligen inte. Det som var nytt på denna resa var ett besök till Mausoleet som inte hans med förra gången. Fick också möjlighet att besöka Mass Games, som haft uppehåll i fem år, i samband med national dagen. Extra roligt var också att få vara med och Guida en grupp under denna resa på 7 olika nationaliteter och sammanlagt 26 personer.

Venezuela

Michael Cederborg - Juli 2018

Reste till Venezuela tillsammans med  min son Carl-Fredrik  under juli månad, 2018.  Efter en del funderande fram och tillbaka, inte minst p.g.a. det kaotiska läget och säkerhets situationen i landet, bestämde vi oss ändå för att åka iväg slutligen. Samtidigt som alla inrikesflyg var inställda vilket medförde långa transportsträckor och nästan inga turister över huvudtaget på plats, blev vi ändå mycket väl mottagna. Extremt stor brist på varor i butiker såväl som hotell och lodger. 

Guinea Bissau, Sao Tomé & Angola

Michael Cederborg - Maj 2018

Under slutet av maj 2018 besökte jag några afrikanska länder som faller under samlingsnamnet Lusophone, eller portugisisktalande länder. Det blev Guinea-Bissau, Sao Tomé & Principe samt Angola. De har alla alltså varit portugisiska kolonier och har språket gemensamt men skiljer sig ändå ganska mycket inbördes.

Reserapport Guyana

Britt-Marie Boudrie - Maj 2018

Läs Britt-Maries spännande reserapport från Guyana där hon bl a lyckades med konststycket att besöka Kaieteur National Park och vattenfallet där. Guyana består till 80% av regnskog och många av landets floder är källor till Amazonfloden. Landet gränsar till Venezuela, Brasilien & Surinam och har endast 800 000 invånare.

Reserapport Mali & Mauretanien

Michael Cederborg - Februari 2018

Två mycket positiva överraskningar blev besöken i Mauretanien och Mali. Mauretanien bjöd på fantastiska utflykter i öknen med besök hos nomader samt i oaser. Bodde därtill överlag mycket bra under resan. Flög sedan vidare till Bamako i Mali. Detta land som jag så länge önskat besöka! Fantastiskt vänliga människor och mycket att se. Lermoskén i Djenné var förstås en av höjdpunkterna här.

Reserapport Eritrea

Michael Cederborg - September 2017

Hade länge velat besöka detta otillgängliga land, ständigt kantat av rapporter i media om hur oliktänkande fängslas eller helt enkelt försvinner. Väl på plats i Asmara, huvudstaden, krävdes också att man där sökte separata tillstånd för de städer/platser som går att besöka. Jag hade förmånen att bli omhändertagen av lokala eritreaner genom kontakter. Dessa underbara och gästvänliga människor gjorde det möjligt för mig att se platser och möta människor som jag annars aldrig skulle ha kommit i kontakt med. 

Club100 resa till Vitryssland

Reine Larshans - 2017

Den 10:e Club100 resan år 2017 blev samtidigt ett 20-års-jubileum då ett gäng Club100:iter besökte Vitryssland just 1997 i samband med VM-kvalmatchen Vitryssland-Sverige. 20 år efter denna resa var det alltså dags igen eftersom Sverige återigen skulle möte Vitryssland i en VM-kvalmatch i fotboll. Club100 var givetvis på plats igen.

Reserapport Karibien

Michael Cederborg - Oktober 2017

Hösten 2017 genomförde jag en resa till Karibien för att beta av de sista öar/länder som jag inte tidigare hunnit med. Det blev då Jamaica, Haiti, Dominikanska Republiken och Bahamas. Resan blev så härlig att jag har svårt att välja ut några höjdpunkter, men jag tror ändå att Haiti får ses som favoriten. Förvisso svårt sargat av jordbävningar och tornados och fortfarande med massor att göra för att få ordning på infrastrukturen och att förbättra för befolkningen i stort har Haiti sina människor, sin voodoo-kultur och fantastiska världsarv.

Reserapport Sahel

Michael Cederborg - April 2017

Vi var tre medlemmar från Club100 som gjorde Sahelregionen i april 2017. De länder som vi besökte var: Centralafrikanska Republiken, Tchad, Niger och Burkina Faso. Det var inte helt enkelt att ta sig runt i dessa länder. Här finns ingen turism och många besöksmål ligger otillgängligt till så ofta krävs noggrann planering samt tillstånd att besöka.

Panama, El Salvador & Nicaragua

Michael Cederborg - Februari 2017

Nu var det över 30 år sedan senast som jag besökte Centralamerika. Desto trevligare att äntligen vara tillbaks. Det land som jag hade föreställt mig skulle vara stökigast av dessa tre var Nicaragua. Men jag upplevde landet som oerhört gästvänligt och lätt att resa runt i. Däremot kände jag större oro och var mer försiktig när jag reste runt i El Salvador.

Mellanöstern, del 2

Lars-Gunnar Gårdö - Maj 2009

Lars-Gunnar besökte Mellanöstern ännu en gång under maj månad 2009. Nu blev det Libanon, Syrien, Jordanien, Israel, Palestina och Egypten.

Mellanöstern, del 1

Lars-Gunnar Gårdö - November 2008

Lars-Gunnar reste runt i Mellanöstern i november 2008 och besökte då Förenade Arabemiraten, Oman, Bahrain, Kuwait, Qatar och Iran. 

Please reload

© 2018 by Michael Cederborg www.cederborg-photography.com